Skip to Content

Op deze pagina vind je blogs en vlogs waarin ik uitwijdt over producten die Bambae verkoopt en allerlei info over Bamboe! Ik wens je veel leesplezier!


 • BLOG 4: Bamboe

  De reden dat we hebben gekozen voor producten van bamboe is omdat het een duurzaam natuurproduct is. Houten producten hebben we altijd al mooi gevonden, maar daarvoor moeten bomen gekapt worden. Als er al nieuwe bomen voor in de plaats geplant worden, dan duurt het tientallen jaren voordat de boom groot genoeg is om opnieuw te kunnen kappen. Bamboe duurt dan wel 5 jaar om te wortelen, maar daarna schiet het omhoog. De meeste bamboesoorten groeien tussen de 5 en 20 cm per dag. Dat is super snel vergeleken met bomen. Sommige soorten kunnen tot wel 1 meter per dag groeien! Bizar! Bamboe is ook eigenlijk geen bomensoort, maar een grassoort. Uiteindelijk produceert de plant wel een stam die net zo hard en stevig is als het hout van de meeste bomen. Daarnaast is het zo dat als de bamboe gekapt wordt, er uit de overgebleven stronk weer een nieuwe stam kan groeien die ook 5-20 cm of zelfs een meter per dag groeit. Bovendien groeien er al snel nieuwe bladeren, die op hun beurt weer CO2 uit de lucht opnemen en vervangen voor zuurstof.

  Een groot bamboe bos!

  Daarnaast hoeft er voor het laten groeien van bamboe geen bemesting of pesticiden gebruikt te worden. Je zou haast denken dat het een onkruid is!

  Naast deze prachtige eigenschappen, heb ik nog een hele rij met weetjes over bamboe:

  • Net als hout kan bamboe ‘werken’, oftewel uitzetten en krimpen bij bepaalde luchtvochtigheid of temperaturen.
  • Bamboe neemt veel CO2 uit de lucht.
  • Bamboe zuivert, in vergelijking met bomen, de lucht wel 35% beter.
  • Er bestaan meer dan 1575 soorten bamboe.
  • Bamboe bloeit maar 1 keer in de 30 tot 150 jaar en dan ook nog allemaal op hetzelfde moment.
  • De bamboewortels gaan erosie tegen, houden de bodem vochtig en tegelijkertijd gaan ze ook nog eens waterverontreiniging tegen door hun hoge stikstofopname.
  • De bamboeplant was de enige plant die de straling van de atoombom in Hiroshima van 1945 overleefde. De extreme hitte vernietigde alle bomen en planten met uitzondering van één bamboe ‘bos’.
  • Producten gemaakt van bamboe zijn biologisch afbreekbaar.
  • Producten gemaakt van bamboe zijn hygiënisch, aangezien het de eigenschap heeft om snel bacteriën af te breken.

  _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 • BLOG 3: Duurzaam vervoer

  In de vorige blog had ik het over de kwaliteitscontrole die ik uitvoer nadat de producten zijn aangekomen vanuit de leverancier en dat door het vervoer de kommen wel eens beschadigd zijn geraakt. Hierdoor zorg ik ervoor dat ik zelf de kommen (en alle andere producten) goed verpak voordat ik ze verstuur. En omdat ik geloof in duurzaamheid, probeer ik zoveel mogelijk materialen her te gebruiken of voor duurzame alternatieven te kiezen.

  Voornamelijk voor de vulling van de verzenddozen heb ik goed nagedacht. Ik hergebruik vaak de vulling die de leverancier gebruikt, namelijk karton die is verknipt tot vulmateriaal.

  Als dit op is, dan gebruik ik chips. Echter zijn dit niet zomaar chips. Deze ecologische chips zijn niet eetbaar, maar wel biologisch afbreekbaar/composteerbaar. Je kan ze in een bakje met water leggen en dan lossen ze gewoon op! Er zit geen plastic in verwerkt, waardoor je vervolgens geen microplastics wegspoelt met het water waarin ze zijn opgelost. De chips zijn namelijk gemaakt van aardappelzetmeel.

  Nu hoef je na je bestelling niet de chips allemaal te gaan oplossen hoor! Je kan ze zelf hergebruiken, maar je kan ze ook in de groene container gooien. Of op je composthoop gooien!

  Daarnaast gebruik ik papier tape van kraftpapier om de verzenddoos mee dicht te tapen. Voor de verzendlabel gebruik ik ecologisch papier (extra dun) en doorzichtige tape van hergebruikt plastic.

  De verzenddoos is nu vaak nog een ‘gewone’ bruine doos. Als het kan, dan hergebruik ik een doos, maar dat vind ik vaak niet zo netjes. Ik ben nog op zoek naar goede duurzame verzenddozen in verschillende maten, die ook betaalbaar zijn.

  De kleinere producten die in een envelop passen worden nu nog verzonden in een standaard bubbel envelop (wel met FSC keurmerk). Echter heb ik al een voorraadje liggen van duurzamere enveloppen die volledig van duurzaam papier/karton zijn gemaakt. Eerst worden de bubbelenveloppen op gemaakt, want weggooien is nou ook niet bepaald duurzaam! Duurzaamheid ligt namelijk niet altijd in duurzamere alternatieven kopen, maar het doen met wat je (nog) hebt.

  Ik hoop met de kleine aanpassingen die ik heb gedaan al voldoende duurzaam bezig te zijn. Er is zeker nog ruimte voor verbetering, maar vaak zijn duurzame alternatieven duurder of kosten meer werk/tijd om te realiseren. Soms is het dan als je nog een kleiner bedrijfje bent niet rendabel om alles te verduurzamen. Zodra Bambae groter wordt en er meer bestellingen worden gedaan, dan kan ik meer inkopen in bulk, waardoor de kosten lager worden. Dan kan ik overgaan op bijvoorbeeld duurzamere verzenddozen.

  _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 • BLOG 2: Kwaliteitscontrole

  Ik geloof in mooie, kwalitatief goede producten. Om ervoor te zorgen dat elke klant tevreden is over de bamboe producten van Bambae, voer ik altijd een kwaliteitscontrole uit. Dit heeft inmiddels geresulteerd in stapels afgekeurde producten. Vaak zijn dit de grotere kommen die beschadigd zijn na een turbulente reis met pakket vervoerders die niet al te voorzichtig met de pakketten omgaan. Door de druk scheurt de kom op een naad.

  Daarnaast wil het ook wel eens voorkomen dat er kleine scheurtjes in de kom ontstaan tijdens het vervoer, waardoor ik de kom afkeur. Aangezien de kommen geschikt zijn om uit te eten (bijvoorbeeld als slaschaal of broodschaal), zijn scheurtjes in een kom niet hygiënisch. Ik heb nu een plan om van deze kommen plantenbakken te gaan maken. Ik heb zelf al een kom in gebruik met plantjes er in en het staat hartstikke mooi! Alleen moet er dan nog wel iets in de kom wat het bamboe beschermd, zoals een laagje plastic of een coating. Zeker als er al scheurtjes in de kom zitten, zal het er niet beter op worden als je er vochtige aarde in doet. Daarom heb ik deze plantenbakken nog niet te koop staan, omdat ik nog aan het experimenteren ben hoe de binnenkant van de kom het beste beschermd kan worden.

  Zo controleer ik dus alle producten. Het kan alsnog voorkomen dat een product niet 100% goed of netjes is, want bamboe is een natuurproduct en kan breken of scheuren. Natuurlijk kun je het dan altijd retour sturen en dan krijg je een nieuw product opgestuurd of je geld terug, net wat je zelf wilt.

  _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 • BLOG 1: Tips voor de verzorging van je bamboe producten

  Bij elke bestelling voeg ik onderstaande tips toe in de verzenddoos. Toch wilde ik de tips ook hier plaatsen, zodat iedereen ze kan lezen! Uiteindelijk is het natuurlijk aan jou hoe je met je bamboe producten omgaat. Toch kan het geen kwaad om deze tips in je achterhoofd te houden voor een langere levensduur van je producten. Bovendien blijven ze dan langer mooi!

  Foto gemaakt door: @nieks_servies
  1. 1. Doe de producten niet in de vaatwasser. Bamboe kan niet zo goed tegen de hitte van het droogprogramma.
  2. 2. Was met de hand af, maar niet met te heet water. Bamboe kan niet zo goed tegen hitte en zal splijten/scheuren. Gelukkig heeft bamboe een antibacteriële werking, waardoor met heet water wassen niet noodzakelijk is om de bacteriën te doden. Zolang je zorgt dat alle etensresten van je producten af gewassen zijn, zullen de bacteriën niet overleven op het oppervlakte van je product(en).
  3. 3. Als je af en toe je bamboe producten invet met een plantaardige olie, zoals bijvoorbeeld olijfolie of kokosolie, dan blijven je producten langer mooi en gaat het langer mee. Ook zal het minder snel uitdrogen en splijten. Bovendien zien je producten er dan weer bijna als nieuw uit!
  4. 4. Zijn de producten na hopelijk een hele lange tijd toe aan vervanging? Recycle ze dan, of gooi ze bij de compost of in de groenbak. Bamboe kan namelijk prima gecomposteerd worden.
  Foto gemaakt door: @nieks_servies

 
Website design door: The Imagineering Suite © 2020