De reden dat we hebben gekozen voor producten van bamboe is omdat het een duurzaam natuurproduct is. Houten producten hebben we altijd al mooi gevonden, maar daarvoor moeten bomen gekapt worden. Als er al nieuwe bomen voor in de plaats geplant worden, dan duurt het tientallen jaren voordat de boom groot genoeg is om opnieuw te kunnen kappen. Bamboe duurt dan wel 5 jaar om te wortelen, maar daarna schiet het omhoog. De meeste bamboesoorten groeien tussen de 5 en 20 cm per dag. Dat is super snel vergeleken met bomen. Sommige soorten kunnen tot wel 1 meter per dag groeien! Bizar! Bamboe is ook eigenlijk geen bomensoort, maar een grassoort. Uiteindelijk produceert de plant wel een stam die net zo hard en stevig is als het hout van de meeste bomen. Daarnaast is het zo dat als de bamboe gekapt wordt, er uit de overgebleven stronk weer een nieuwe stam kan groeien die ook 5-20 cm of zelfs een meter per dag groeit. Bovendien groeien er al snel nieuwe bladeren, die op hun beurt weer CO2 uit de lucht opnemen en vervangen voor zuurstof.

Een groot bamboe bos!

Daarnaast hoeft er voor het laten groeien van bamboe geen bemesting of pesticiden gebruikt te worden. Je zou haast denken dat het een onkruid is!

Naast deze prachtige eigenschappen, heb ik nog een hele rij met weetjes over bamboe:

  • Net als hout kan bamboe ‘werken’, oftewel uitzetten en krimpen bij bepaalde luchtvochtigheid of temperaturen.
  • Bamboe neemt veel CO2 uit de lucht.
  • Bamboe zuivert, in vergelijking met bomen, de lucht wel 35% beter.
  • Er bestaan meer dan 1575 soorten bamboe.
  • Bamboe bloeit maar 1 keer in de 30 tot 150 jaar en dan ook nog allemaal op hetzelfde moment.
  • De bamboewortels gaan erosie tegen, houden de bodem vochtig en tegelijkertijd gaan ze ook nog eens waterverontreiniging tegen door hun hoge stikstofopname.
  • De bamboeplant was de enige plant die de straling van de atoombom in Hiroshima van 1945 overleefde. De extreme hitte vernietigde alle bomen en planten met uitzondering van één bamboe ‘bos’.
  • Producten gemaakt van bamboe zijn biologisch afbreekbaar.
  • Producten gemaakt van bamboe zijn hygiënisch, aangezien het de eigenschap heeft om snel bacteriën af te breken.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________