In de vorige blog had ik het over de kwaliteitscontrole die ik uitvoer nadat de producten zijn aangekomen vanuit de leverancier en dat door het vervoer de kommen wel eens beschadigd zijn geraakt. Hierdoor zorg ik ervoor dat ik zelf de kommen (en alle andere producten) goed verpak voordat ik ze verstuur. En omdat ik geloof in duurzaamheid, probeer ik zoveel mogelijk materialen her te gebruiken of voor duurzame alternatieven te kiezen.

Voornamelijk voor de vulling van de verzenddozen heb ik goed nagedacht. Ik hergebruik vaak de vulling die de leverancier gebruikt, namelijk karton die is verknipt tot vulmateriaal.

Als dit op is, dan gebruik ik chips. Echter zijn dit niet zomaar chips. Deze ecologische chips zijn niet eetbaar, maar wel biologisch afbreekbaar/composteerbaar. Je kan ze in een bakje met water leggen en dan lossen ze gewoon op! Er zit geen plastic in verwerkt, waardoor je vervolgens geen microplastics wegspoelt met het water waarin ze zijn opgelost. De chips zijn namelijk gemaakt van aardappelzetmeel.

Nu hoef je na je bestelling niet de chips allemaal te gaan oplossen hoor! Je kan ze zelf hergebruiken, maar je kan ze ook in de groene container gooien. Of op je composthoop gooien!

Daarnaast gebruik ik papier tape van kraftpapier om de verzenddoos mee dicht te tapen. Voor de verzendlabel gebruik ik ecologisch papier (extra dun) en doorzichtige tape van hergebruikt plastic.

De verzenddoos is nu vaak nog een ‘gewone’ bruine doos. Als het kan, dan hergebruik ik een doos, maar dat vind ik vaak niet zo netjes. Ik ben nog op zoek naar goede duurzame verzenddozen in verschillende maten, die ook betaalbaar zijn.

De kleinere producten die in een envelop passen worden nu nog verzonden in een standaard bubbel envelop (wel met FSC keurmerk). Echter heb ik al een voorraadje liggen van duurzamere enveloppen die volledig van duurzaam papier/karton zijn gemaakt. Eerst worden de bubbelenveloppen op gemaakt, want weggooien is nou ook niet bepaald duurzaam! Duurzaamheid ligt namelijk niet altijd in duurzamere alternatieven kopen, maar het doen met wat je (nog) hebt.

Ik hoop met de kleine aanpassingen die ik heb gedaan al voldoende duurzaam bezig te zijn. Er is zeker nog ruimte voor verbetering, maar vaak zijn duurzame alternatieven duurder of kosten meer werk/tijd om te realiseren. Soms is het dan als je nog een kleiner bedrijfje bent niet rendabel om alles te verduurzamen. Zodra Bambae groter wordt en er meer bestellingen worden gedaan, dan kan ik meer inkopen in bulk, waardoor de kosten lager worden. Dan kan ik overgaan op bijvoorbeeld duurzamere verzenddozen.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________